Beste pan

Welke soort pan heeft u nodig?

Koekenpan

Een koekenpan is te herkennen aan de lage bodem en de lange steel. Een koekenpan wordt doorgaans gebruikt voor het bakken van vlees, vis en groenten. Er zit een groot kwaliteitsverschil in de verschillende koekenpannen wat u in de praktijk zult merken aan de anti-aanbaklaag, de warmteverdeling en de duurzaamheid van de pan.

Kookpan

Kookpannen zijn te herkennen aan de hoge rand en bijbehorende deksel. Een kookpan wordt voornamelijk gebruikt voor het koken van aardappelen, groenten, pasta en rijst. Het kwaliteitsverschil komt voornamelijk door het materiaal waar de bodem van is gemaakt en het gebruiksgemak. Sommige pannen hebben bijvoorbeeld een glazen deksel en koudgrepen.

Braadpan

Braadpannen zijn te herkennen aan de relatief brede omtrek, dikke bodem en zware deksel. Een braadpan wordt voornamelijk gebruikt voor het stoven en sudderen van vlees. De meeste braadpannen worden gemaakt van gietijzer omdat dit materiaal de warmte goed vasthoudt. Dit is nodig omdat het sudderen of stoven vaak meerdere uren duurt.

Wokpan

Een wokpan is te herkennen aan de diepe hoge rand en het lange handvat. De wokpan komt oorspronkelijk uit de Oosterse keuken en is de afgelopen jaren ook zeer populair geworden in Nederland. Wokken van vlees, vis en groente is gemakkelijk en lekker.

Snelkookpan

Een snelkookpan is, zoals de naam al doet vermoeden, bij uitstek geschikt om zeer snel mee te kunnen koken. Naast de tijdsbesparing is het een voordeel dat in korte tijd onder hoge druk en op hoge temperatuur wordt gekookt omdat op die manier meer vitaminen in het eten behouden blijven.

Grillpan

Een grillpan is te herkennen aan de ribbels in de bodem. Deze ribbels zorgen ervoor dat de warmte onregelmatig wordt verdeeld waardoor de groente, het vlees of de vis een andere smaak krijgen. Een grillpan maakt het mogelijk om krokanter te bakken dan in een normale pan.

Op welke warmtebron kookt u?

Inductie

Een inductiekookplaat werkt op elektromagnetische straling. Deze kookplaat wordt zeer snel warm en kan bovendien ook snel afkoelen, waardoor de temperatuur goed te regelen valt. Bovendien wordt de plaat pas warm wanneer er een pan op staat, wat deze kookplaat dus bijzonder veilig maakt. Niet alle pannen zijn geschikt om te gebruiken op inductie kookplaten. Om te koken op inductie heeft u namelijk een pan nodig met een magnetische bodem.

Gas

Een gasfornuis is één van de meest voorkomende warmtebronnen. Prettig aan koken op gas is dat de warmtetoevoer nauwkeurig valt in te stellen. Vrijwel alle pannen uit ons assortiment zijn geschikt voor het koken op een gaskookplaat. Let op: de bodem van een pan kan licht bol gaan staan na het koken op gas, waardoor hij niet meer geschikt is voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

Elektrisch

Een elektrische kookplaat wordt verwarmd door middel van elektriciteit en verhit op deze manier de pan. In tegenstelling tot inductiekookplaten reageren elektrische kookplaten minder snel, waardoor deze dus minder snel van temperatuur veranderen en lang heet blijven. Een voordeel van een elektrische kookplaat is dat vrijwel alle pannen hier geschikt voor zijn.

Keramisch

Een keramische kookplaat heeft enigszins vergelijkbare eigenschappen als een traditionele elektrische kookplaat. De verschillen zijn dat een keramische kookplaat een keramische glasplaat heeft waardoor hij gemakkelijk schoon te maken is en sneller warm wordt. De verwarming kan plaatsvinden door middel van een gloeispiraal, infraroodstraling of halogeen lampen.

Voor welke kooktechniek zoekt u een pan?

Braden

Het langdurig laten garen en stoven van vlees- en visgerechten noemen we braden. Eerst wordt kortstondig op hoge temperatuur aangebakken, waarna het proces van stoven volgt. Door het braden trekken de sappen het vlees wat extra smaak geeft. Voor het braden van een gerecht kunt u het beste kiezen voor een braadpan.

Bakken

Bij het garen en bruin laten worden van vlees, vis of groenten met olie of boter spreken wij van bakken. Er zijn naast het normale bakken verschillende technieken zoals wokken en grillen waar aparte pannen voor bestaan. Heeft u een simpele pan nodig om vele verschillende gerechten te kunnen bakken? Kies dan voor een koekenpan. Zoekt u een speciale pan om te wokken of grillen, kijk dan eens naar een wokpan of grillpan.

Koken

Onder koken verstaan wij het garen van voedsel in water met een temperatuur van 100°C. Er zijn verschillende pannen verkrijgbaar die te gebruiken zijn voor het koken van specifieke producten zoals asperges. De beste pan om te kiezen voor het koken van uw gerechten is natuurlijk de kookpan. Wilt u niet te lang wachten, kies dan voor een snelkookpan.

Stomen

Het boven kokend water in stoom gaar laten worden van voedsel noemen we stomen. Bekend is vooral het stomen van rijst, maar ook andere soorten voedsel als vis, vlees en groenten kunnen gestoomd worden. Om voedsel goed te kunnen stomen kunt u het beste kiezen voor een stoompan.

Heeft u de voorkeur voor een specifiek merk?

Le Creuset

Le Creuset is het Franse pannenmerk dat wereldberoemd is geworden met haar braadpannen van geëmailleerd gietijzer. De kwaliteit is uitmuntend wat ook blijkt uit de levenslange garantie.

BK

BK is een Nederlands merk dat al meer dan 150 jaar actief is in de kookwereld. Deze jarenlange ervaring heeft ervoor gezorgd dat BK momenteel marktleider in Nederland is op het gebied van pannen.

WMF

WMF is een Duits merk dat uitsluitend pannen van top-kwaliteit maakt. Vrijwel alle pannen van WMF hebben een dikke bodem van RVS waardoor de warmte perfect wordt verdeeld.

Fissler

Fissler is één van de bekendste kwaliteitsmerken op het gebied van pannen. Dit van origine Duitse merk wordt door zowel professionals als hobbykoks als zeer goed bestempeld.

De meest verkochte pannen

-